26 de maig 2016

ENÉRGEIA

Els nostres alumnes de 2n de l'ESO han fet una sortida aquesta setmana, al mNACTEC (Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya). Concretament han visitat les instal·lacions de l'espai Enérgeia: una exposició interactiva que els ha conduït pels diferents tipus d'energia, donant-los l'oportunitat d'aturar-se a experimentar en cada racó.
 
Recordem que aquest curs, els alumnes de 2n de l'ESO estan treballant el projecte interdisciplinar de l'Estalvi Energètic i aquesta sortida és per a ells una molt bona oportunitat per entendre encara millor el fenòmen de l'energia com a motor imprescindible de la nostra vida.

Durant el seu recorregut, l'exposició es sectoritza en diferents àmbits: les energies de sang, l'aigua i el vent, el vapor i el carbó, l'electricitat, el gas i el petroli, etc. En alguns d'aquests poden aparèixer els curiosament anomenats "punts grocs": experiments senzills que els alumnes poden realitzar i que faciliten l'enteniment. L'exposició també compta amb importants objectes històrics de gran format com la turbina Fontaine, i amb les demostracions que es realitzen a la Gàbia de Faraday.

Entrada a l'exposició. Per al filòsof Aristòtil, enèrgeia equivalia a "conèixer".

LES ENERGIES DE SANG: L'energia de sempre. Aplicacions de les energies de sang.


AIGUA I VENT: Les energies de la naturalesa. Molins, rodes i turbines.

VAPOR I CARBÓ: L'energia dels fòssils. Conèixer el gas i el petroli, des de la seva formació, fins als seus usos, fent comprensibles l’origen, la producció i l'aplicabilitat.

Maqueta de la Fàbrica tèxtil "Vapor Vell", fundada per Joan Güell l'any 1844 al municipi de Sants.




Experiments anomenats “punts grocs” que van des del pla inclinat en el funcionament de les turbines, fins a experiències amb electricitat.

ELECTRICITAT: l'energia instantània. Generació, distribució i aplicacions de l'electricitat.
GAS I PETROLI: l'energia dels fòssils.